Kako počinju bolovi u leđima?

Bolovi u leđima – kada razmišljamo o bolovima u leđima, moramo se baviti njihovim varijantama. Na primjer, bol u leđima može započeti s kliznim diskovima, što se u medicinskom smislu naziva “herniated nucleus pulposa.” (HNP) Liječnici definiraju slip diskove kao puknuća “intervertebralnog diska.” Intervertebral leži između kralješaka (kičmenog stupa) kralježnice.

Etiologija i patofiziologija

Prekid ima varijante, uključujući “lumbrosakralni” (L4 i L5) kao i cervikalni C5-7. Cervikalni dio je na vratu i pripada i ostalim dijelovima leđa i vrata. Kada liječnici razmatraju klizne diskove, često gledaju kroz etiologiju. Etiologija uključuje istegnuća vrata i leđa, traumu, kongenitalnu/urođenu malformaciju kostiju, dizanje utega, degenerirane diskove i/ili slabost ligamenata.

Nakon pažljivog razmatranja, liječnici etiologije razmatraju patofiziologiju, koja uključuje izbočine “nucleus pulposus”. Središte se povezuje sa stupom ili spinalnim kanalom i možda komprimira leđnu moždinu ili živčanu jezgru ili korijene. Što uzrokuje bol u leđima. Ako je leđna moždina komprimirana, sputavajući korijene i moždinu, često uzrokuje bolovie u leđima, utrnulost i smanjene motoričke funkcije.

Procjene u medicinskom smislu temelje se na lumbrosakralnoj bolesti, što može uključivati akutnu ili kroničnu bol u donjem dijelu leđa. Bol se može proširiti na stražnjicu i pomaknuti prema nogama. Osoba može osjetiti slabost, kao i obamrlost. Osim toga, takva bol može izazvati trnce oko nogu i stopala. Konačna procjena može uključivati ambulaciju, koja izranja iz boli.

Razmatranje cervikalnih uzroka

Simptomi koje stručnjaci traže su ukočenost vrata, mrtvilo, slabost i “trnci” u rukama. Ako se bol u vratu širi dolje na ruke i nastavlja na šake, stručnjaci će razmotriti klizne diskove. Mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput slabosti koja zahvaća najudaljenije točke ili više granice tijela. Lumbalna krivina se nalazi u donjem dijelu leđa i nalazi se u slabinama ili manjem dijelu leđa, što liječnici također uzimaju u obzir, pogotovo ako pacijent ima problema s ispravljanjem ovog područja sa zakrivljenošću kralježnice (skolioza) i dalje od područje pod utjecajem.

Dijagnostika

Kada liječnici razmatraju bol u leđima, pregledat će dijagnostiku nakon provođenja niza pretraga. Dijagnoza se može postaviti na temelju refleksa tetive, rendgenskih snimaka, EMG-a, mijelograma, likvora i/ili Laséque znakova. Likvor pomaže liječniku u analizi povećanja proteina. EMG pomaže stručnjacima u sagledavanju uključenosti spinalnih živaca. X-zrake se koriste kako bi stručnjaci vidjeli uski prostor na disku. Testiraju se refleksi tetiva, koje liječnici koriste testovima da zatraže duboko u depresivnu regiju. Ili nedostatke gornjih graničnih refleksa. Što u medicinskom jeziku znači, Ahilove reakcije ili refleks. Mijelogrami pomažu stručnjaku da vidi je li leđna moždina komprimirana. Testovi počinju ako Lasègue znakovi pokažu pozitivne rezultate iza etioloških nalaza, patofiziologije, procjena itd.

Kako liječnici upravljaju slip diskovima?

Liječnici propisuju liječenje u medicinskim shemama za izolaciju ili ublažavanje bolova u leđima. Sheme upravljanja mogu uključivati dijetu dok se kalorije određuju prema pacijentovim metaboličkim zahtjevima. Liječnik može povećati unos vlakana, kao i pojačati unos tekućine.

Dodatni tretman ili liječenje može uključivati vruće jastučiće, vlagu itd., kao i vruće kompresije. Liječnici često preporučuju i lijekove protiv bolova, poput onih s NAID-om. Lijekovi protiv bolova uključuju Motrin, Naproxen, Dolobid ili Diflunisal, Indocin, ibuprofen i tako dalje. Dodatni lijekovi mogu uključivati relaksatore mišića, kao što su Flexeril i Valiums. Uobičajeni relaksatori su diazepam i ciklobenzaprin hidroklorid, koji je diazepam valijum, a drugi Flexeril.

Propisani su i ortopedski mehanizmi za smanjenje bolova u leđima, što uključuje cervikalne ogrlice i steznice za leđa.

anatomija - bolovi u leđima

Povezani članci 

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge Ključ za zdravu kralježnicu i produktivan rad   Sjedenje je postalo neizbježan dio našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo, učimo ili se opuštamo, većina nas provodi sate sjedeći. Međutim, jeste li znali da način na koji...

read more
Vježba protiv bolova u leđima

Vježba protiv bolova u leđima

Vježbe pomoći protiv bolova u donjem dijelu leđa  Uvod  Medicinske vježbe, kao široki modalitet samopomoći, zahtijevaju tri vrlo važne postavke: tempo, frekvenciju i pravilno pozicioniranje.    Križobolja  U početku svaku vježbu treba ponavljati 5 puta pa postupno...

read more
Bolovi u vratu i leđima

Bolovi u vratu i leđima

Što učiniti s bolovima u vratu i leđima?Bolovi u vratu i leđima – najčešće se javljaju kod osoba koje rade poslove u sjedećem položaju.  Ono što sami možemo poduzeti je osigurati sebi ergonomsko i ugodno mjesto sjedenja uz Prima Vita podloge za sjedenje. Vježbati...

read more
Skip to content