Home » Zdravo sjedenje » Sjedenje, cirkulacija i metabolizam

Sjedenje, cirkulacija i metabolizam

Zdravo sjedenje ne postoji!

zadovoljna poslovna ženaHa, jesam i vas iznenadila s izjavom?!

Htjeli mi to priznati ili ne, slagali se s time ili ne, ali to je tako.

Naše tijelo je stvoreno za pokret!

U pokretu su aktivni svi mišići, pri sjedenju oni odmaraju, a pri dugotrajnom sjedenju, kojem smo svi izloženi, mišići atrofiraju.

Profesionalne bolesti su nastale ponavljajućim pokretima i prekomjernom uporabom pojedinih mišića. Suvremeno vrijeme koje zahtjeva sve više dugotrajno sjedenje na poslu, često bez mogućnosti ustajanja također se uvrštavaju u profesionalne bolesti. Pri dugotrajnom sjedenju aktivna uporaba mišića izostaje i s vremenom mišići atrofiraju. Cirkulacija je usporena, pa hranjive tvari i kisik teže dolaze do stanica, što rezultira usporavanjem metabolizma.. Zato se ženama najprije počinju stvarati naslage u predjelu struka, a na bedrima se pojavljuje celulit. Dok muškarci (pogotovo vozači) iz istog razloga, imaju problem s hemoroidima.

Studije pokazuju da sjedilački način života može biti jako opasan, te povezuju dugotrajno sjedenje s većim rizikom za obolijevanje od raka želuca, maternice i pluća. Sjedenje je povezano s cijelim nizom metaboličkih i hormonskih promjena u tijelu koje stvaraju pogodne uvjete za razvijanje bolesti. Neovisno o tome koliko imamo kilograma ili pušimo li. Sam položaj u kojem najčešće sjedimo, zavaljeni u stolac, s vremenom dovodi do atrofije leđnih mišića. Oslabljeni leđni mišići više ne pružaju dovoljnu potporu kralježnici, što pak uzrokuje krivljenje kralježnice i pogrbljeno držanje. To rezultira dodatnim pritiskom na unutarnje organe, ponajprije probavnog sustava koji zbog toga usporava svoj rad i dovodi do novih problema koje smo svi barem jednom iskusili – napuhnutosti, zatvora i žgaravice.

opušteno sjedenjeKako položaj tijela kod dugotrajnog sjedenja slabi mišiće nogu i usporava protok krvi, može uzrokovati ugruške. Pokušajte ustajati svakih 30 minuta – dok razgovarate na telefon ili razmišljate, napravite nekoliko koraka po uredu. ili barem češće mijenjajte položaje sjedenja. Istezanjem omogućavate bolji protok krvi i dostavu kisika u organe i ostale stanice tijela.

Kako u današnje vrijeme sve više poslova zahtjeva dugotrajno sjedenje, ono neminovno utječe na naše zdravlje i kvalitetu života. Stoga je važno prilagoditi mjesto rada i/ili učenja sebi, a ne obrnuto. Da nam tijelo što manje pati. To znači, smanjiti pritisak na sjedne kosti, povisiti mjesto sjedenja da ne dolazi do prekida cirkulacije. Poduprijeti leđa da se ne savijaju i ne spuštaju ramena prema naprijed.

Kako to postići kad stolac koji ide uz naše radno mjesto ne odgovara ergonomskoj potrebi tijela?!

Lako!

Prima Vita podloge za sjedenje, ORTO sand RELAX, COMFORT ili PROFI, pretvaraju svaki stolac u ergonomsko mjesto sjedenja!

Mogu se koristiti na uredskim, običnim drvenim (školskim) ili čak blagovaonskim stolcima. U automobilu, na putovanju autobusom ili avionom. Na predavanjima, na klupama u parku ili stadionu.. U svim uvjetima Prima Vita sjedalice otklanjaju pritisak na sjedne kosti, lumbalni (polu)valjci podupiru leđa, daju ugodu i olakšavaju dugotrajno sjedenje.

Ono što je još zanimljivo, a što je od izuzetne važnosti nježnijem spolu, smanjuju menstrualne bolove, olakšavaju sjedenje trudnicama i rodiljama i već spomenuto smanjuju stvaranje celulita.

Olakšavaju sjedenje osobama s problemima hemoroida, te sprječavaju nastanka istih. Što je od velikog značaja vozačima na duge staze koje često muči taj problem jer ne mogu ustati kada to požele.

 

Comments are closed.

%d blogeri kao ovaj: