Uvodne informacije o projektu

Projekt Utjecaj orto sand sjedalica na posturalnu kontrolu adolescentica i adolescenata

Voditeljica projekta: Suzana Ribarić, prof.mentor

Ove godine započeli smo projekt želeći omogućiti našim učenicima i učenicama što ugodniji boravak u školi i istovremeno ih educirati o pravilnoj posturi i prevenciji križobolje što je osobito značajno za njih s obzirom da je zanimanje medicinske sestre najugroženije za pojavu križobolje.

Pravilno držanje tijela i tjelesna aktivnost uz ostale čimbenike zdravog života utječu na pravilan rast i razvoj te zdravstveno stanje adolescenata i adolescentica. Pod lošom posturom podrazumijevamo funkcionalne poremećaje sustava za kretanje. Takvi se poremećaji mogu ukloniti kako bi se onemogućila pojava strukturalnih deformacija kralježnice i drugih dijelova lokomotornog aparata.

Naši vanjski suradnici u provođenju projekta su:
Hrvatski zbor fizioterapeuta-Antun Jurinić, mag. physiotherapije
Prima Vita – poduzeće s inovativnim medicinskim proizvodima koji štite kralježnicu prilikom sjedenja (ORTO sand sjedalica)

Cilj našeg projekta je:
-ispitati pomoću mjernih instrumenata posturalnu kontrolu učenika/ca
-podučiti ih pravilnom držanju tijela
-razviti potrebu za svakodnevnim vježbanjem
-ispitati utjecaj orto sand sjedalica na posturalnu kontrolu adolescenata i adolescentica

U istraživanje su uključeni učenici i učenice drugih razreda koji će dobiti uvid u vlastito stanje posture, posturalne stabilnosti i funkcionalnih poremećaja. Oni će tijekom nastave koristiti anatomske sjedalice i valjke čime će im biti omogućeno pravilno i olakšano sjedenje za vrijeme nastave.

Projekt će trajati dvije godine.

 

 

Comments are closed.

%d blogeri kao ovaj: