Zdravlje kralježnice i odmor

Mr.sc. Nadica Škreb-Rakijašić, dr.med.spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Važnost odmora za zdravlje kralježnice

Mr.sc. Nadica Škreb-Rakijašić -  autorica teksta Važnost odmora i zdravlje kralježnice

U ovom tekstu vam želimo skrenuti pažnju na važnost zdravlja naše kralježnice tijekom odmora i istaknuti da joj u svakom trenutku trebamo pružiti optimalnu priliku da ostane u dobroj formi. Svi znamo da smo velikim dijelom sami odgovorni za svoje zdravlje.

Zašto onda ne posvećujemo jednaku pažnju svome tijelu kao što vodimo računa o svom obrazovanju, karijeri, izgledu i materijalnim dobrima? Imamo jedno tijelo koje ne možemo zamijeniti kao što možemo zamijeniti npr. auto kada nas više ne služi. Briga o našem tijelu je vještina koju svakako trebamo savladati. Trebamo znati slušati vlastito tijelo, čuti i razumjeti na vrijeme njegove poruke. Zdravlje našeg tijela ovisi o zdravlju svake njegove stanice. Za zdravu svaku stanicu, tkivo i organ treba zdravo okruženje bogato energijom i vodom koje daju život, a odmor regeneraciju. U mladosti su većini poklonjeni dobri temelji, poslije kroz život o nama ovisi kakvog će zdravlja dočekati starost.

Kralježnica

Naša kralježnica je središnji organ koštano- mišićnog sustava. Ona je uključena u gotovo svaki pokret. Potpora je gornjeg trupa i glave, te stabilizira zdjelicu što znači da održava uspravni položaj tijela. Također treba naglasiti da ona štiti osjetljive strukture leđne moždine.

Moderan način života s premalo kretanja, povećanom učestalošću pretilosti, te pretjeranim opterećenjem kralježnice tijekom svakodnevnog rada povećava učestalost razvoja degenerativnih promjena na kralježnici.

Djevojka sjedi i radi na laptopu - primjer sjedenja koje opterećuje kralježnicu

Pojava bolova u kralježnici

Svakodnevno susrećemo oko sebe (na ulici, u tramvaju, kafiću, uredu) ljude kako koriste svoje mobitele i računala u vrlo neugodnim i neprirodnim položajima koji utječu na promjene kralježnice i sve se više žale na bol? Pojava bolova u kralježnici jedna je od najčešćih bolesti današnjice. Ako gledamo statistički, vidjet ćemo da je to slučaj kod približno 50% populacije srednje dobi i 80% populacije starije dobi.

Kod ljudi mlađe životne dobi uzroci bola najčešće su prekomjerna opterećenja kralježnice koja mogu dovesti do akutne hernije i. v. diska, dok su degenerativne promjene najčešći uzrok bola u kralježnici kod starije populacije. Pojedini autori navode podatak da 90% muškaraca starijih od 50 godina i 90% žena starijih od 60 godina imaju radiološke znakove degenerativnih promjena. Napredak u istraživanju, prevenciji, dijagnozi i liječenju poremećaja vezanih uz kralježnicu znatno pridonosi povećanju kvalitete života.

Kako bi se postiglo i zadržalo psihofizičko zdravlje, cijelo tijelo mora biti u ravnoteži. Zdravlje je i pitanje energije koja polazi od kralježnice i širi se po cijelom tijelu, te upravlja svakom pojedinom stanicom. Upravo je zato važno paziti na zdravlje kralježnice, priuštiti joj kvalitetan odmor i regeneraciju.

Skip to content