Home » Informacije » Tajna dobrog sjedenja

Tajna dobrog sjedenja

Tajna dobrog sjedenja je u pravilnim odnosima i održavanju ispravljene kralježnice.

 

tajna dobrog sjedenja

 

Zdjelica treba biti postavljena pod blagim kutom prema naprijed, stvarajući pritom blagu unutarnju krivinu slabinske kralježnice (lumbalna lordoza). Time se potiče blaga vanjska krivina prsne kralježnice (torakalna kifoza) i unutarnja krivina vratne kralježnice (cervikalna lordoza) stvarajući tako izgled dvostrukog slova S.

Idealna pozicija kralježnice podsjeća na novu oprugu amortizirajući sile koje na nju djeluju, što predstavlja jedan od oblika zaštite kralježnice.

Razina koljena treba biti nešto niža od razine kukova. Ako postoji mogućnost, možemo optimizirati kut sjedišta stolice.

Stopala trebaju biti cijelom površinom na podu ili na podlošku.

Brada treba biti lagano uvučena unazad, nikako unaprijed. To su vjerojatno mnogi od Vas iskusili, osobito na kraju radnog dana.

Ramena moraju biti ugodno zategnuta prema natrag, u skladu sa vratnom kralježnicom, a ne u poziciji prema naprijed.

Loša posturalna pozicija može dovesti i do bolne napetosti mišića uz kralježnicu i mišića ramenog pojasa, bolova u vratu i glavobolja te nepovratnih posljedica kao što je deformacija pojedinih kralježaka u klinastu formaciju koji nastaju kao posljedica dugotrajnog pritiska.

 

bolovi u leđima

 

Pravilna pozicija kralježnice je idealna neutralna pozicija kod koje se postiže najmanji stres na kralježnicu i okolne strukture. U tom položaju čovjek je u stanju optimalnog postizanja ravnoteže, a time se utječe i na optimizaciju plućnog disanja i cirkulaciju tjelesnih tekućina.

 

 

 

Comments are closed.

%d blogeri kao ovaj: