Bol u donjem dijelu leđa nakon trudnoće

Ako planirate imati dijete ili ste ga tek rodili, trebate naučiti više o bolovima u donjem dijelu leđa. Ako još niste rodili ili još niste trudni, trebali biste saznati što možete učiniti kako biste spriječili bolove u donjem dijelu leđa nakon trudnoće. Ako ste nedavno rodili i osjećate bolove u donjem dijelu leđa, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste ublažili bol. Ako trenutno osjećate jaku bol, trebate posjetiti svog liječnika. Možda ćete biti upućeni fizioterapeutu ili kiropraktičaru. Ne pokušavajte izvoditi vježbe spomenute u ovom članku ako osjećate akutnu bol.

Jačanje trbušnih mišića

Ako planirate zatrudnjeti, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo je jačanje trbušnih mišića. Mnogi problemi s bolovima u donjem dijelu leđa mogu se povezati sa slabim trbušnim mišićima. Stoga, ako radite na njihovom jačanju prije nego što ostanete trudni, lakše ćete ih vratiti u formu nakon trudnoće. To bi vrlo dobro moglo spriječiti probleme s donjim dijelom leđa nakon trudnoće. Neke dobre vježbe za jačanje trbušnih mišića su pokreti bicikla koje radite dok ležite na podu i trbušnjaci na lopti za vježbanje. Trbušnjaci na lopti za vježbanje učinkovitiji su od tradicionalnih trbušnjaka na podu.

trudnica vježba na lopti

Vježbanje tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće još uvijek postoje neke vježbe za trbušne mišiće koje možete raditi bez štete sebi ili bebi. Ove se vježbe obično sastoje od trbušnjaka sa strane, obrnutih trbušnjaka i modificiranih trbušnjaka. Modificirani trbušnjaci izvode se s jastucima naslaganim iza vas tako da ne ležite ravno na podu. Vježbe za trbušne mišiće tijekom trudnoće pomoći će vam da zadržite mišiće u tonusu i oslobodite stresa s donjeg dijela leđa.

trudnica vježba na podu

Vježbanje nakon poroda

Nakon što dobijete dijete, možete se vratiti normalnim vježbama za trbušne mišiće prema uputama liječnika. Mnoge žene su zabrinute koje vježbe za trbušne mišiće mogu raditi ako su imale carski rez. Sve dok vaš liječnik to odobri, postoje mnoge vježbe koje možete raditi čak i ako ste imali carski rez. Ove vježbe će se sastojati od izometrijskih trbušnih kontrakcija, izometrijskih glutealnih kontrakcija i Kegelovih vježbi.

U koliko već ubrzo nakon poroda imate potrebu duže sjediti na stolici, olakšajte si postavljanjem na stolicu medicinske podloge za sjedenje.

Povezani članci 

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge Ključ za zdravu kralježnicu i produktivan rad   Sjedenje je postalo neizbježan dio našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo, učimo ili se opuštamo, većina nas provodi sate sjedeći. Međutim, jeste li znali da način na koji...

read more
Vježba protiv bolova u leđima

Vježba protiv bolova u leđima

Vježbe pomoći protiv bolova u donjem dijelu leđa  Uvod  Medicinske vježbe, kao široki modalitet samopomoći, zahtijevaju tri vrlo važne postavke: tempo, frekvenciju i pravilno pozicioniranje.    Križobolja  U početku svaku vježbu treba ponavljati 5 puta pa postupno...

read more
Bolovi u vratu i leđima

Bolovi u vratu i leđima

Što učiniti s bolovima u vratu i leđima?Bolovi u vratu i leđima – najčešće se javljaju kod osoba koje rade poslove u sjedećem položaju.  Ono što sami možemo poduzeti je osigurati sebi ergonomsko i ugodno mjesto sjedenja uz Prima Vita podloge za sjedenje. Vježbati...

read more
Skip to content