Vježbe pomoći protiv bolova u donjem dijelu leđa 

Uvod 

Medicinske vježbe, kao široki modalitet samopomoći, zahtijevaju tri vrlo važne postavke: tempo, frekvenciju i pravilno pozicioniranje. 

 

Križobolja 

U početku svaku vježbu treba ponavljati 5 puta pa postupno (dan za dan) povećavati broj ponavljanja za 1 put do maksimalno 10 ponavljanja u jednom aktu vježbanja. Vježbe se izvode polagano, pravilno, neprovokativno za bol i nelagodu, optimalno 2 puta dnevno. Prilikom izvođenja pokreta udahnite na nos, a kod opuštanja izdahnite na usta. Disanje je od iznimne važnosti kod vježbanja. S vremenom postaje navika i dio vježbe. 

Vježbe se izvode iz početnog ležećeg (na leđima i na trbuhu) bočnog ili četveronožnog položaja. Najbolje je vježbati na tvrdoj podlozi. Odmor između vježbi traje koliko i sama vježba (4 sekunde). 

Položaj na leđima s glavom na podlozi, blago savijenim nogama u kukovima i koljenima i s rukama privijenim uz tijelo. 
 1. Stopala zategnite prema sebi, duboko udahnite i donjim dijelom kralježnice pritisnite podlogu, zadržite pritisak te potom izdahnite i opustite se.
 2. Privucite nogu pod pravim kutom prema prsima, suprotnu ruku postavite na koljeno te noge i napravite čvrsti pritisak jednog o drugo bez pomaka noge, zadržite i vratite se u početni položaj. Vježbu izvodite naizmjence lijevom i desnom stranom. 
 3. Privucite obje noge pod prvim kutom prema prsima, ruke položite na koljena i napravite čvrsti pritisak jednih o druge bez pomaka nogu, zadržite i vratite se u početni položaj. 
 4. Stopala zategnite prema sebi, koljena savinite, prste šaka isprepletite na čelu i njima pružajte otpor podizanju glave od podloge kroz 2 sekunde te se potom opustite kroz 4 sekunde. 
 5. Duboko udahnite i odignite zdjelicu od podloge, zadržite, izdahnite i spustite na podlogu. 
Položaj na boku s donjom rukom savijenom pod glavom i donjom nogom savijenom u koljenu 
 1. Duboko udahnite i savijte gornju nogu u kuku i koljenu pod pravim kutom, zadržite, izdahnite i vratite nogu na podlogu. Vježbu ponovite i sa suprotnom nogom. 
 2. Udahnite i odignite gornju nogu ispruženu u koljenu sve do granice boli, zadržite te potom uz izdisaj spustite nogu na podlogu. Vježbu ponovite i sa suprotnom nogom. 

 

Potrbušni položaj klinastim jastukom ispod trbuha 
 1. S čelom oslonjenim na podlogu i rukama uz tijelo duboko udahnite, stisnite šake, podvucite stopala i istegnite koljena, zatim odignite ispružene ruke i čvrsto zategnite cijelo tijelo sa skupljenim lopaticama, zadržite te se uz izdisaj opustite. 
 2. Ispružite ruke ispred glave, udahnite i maksimalno istegnite jednu ruku i suprotnu nogu po podlozi, zadržite, izdahnite i opustite se. Vježbu izvodite naizmjence sa suprotnom rukom i nogom. 
 3. Ispružite ruke ispred glave, udahnite i maksimalno istegnite obje ruke i noge po podlozi, zadržite, izdahnite i opustite se. 
 4. Stopalima se oslonite na podlogu, prste šaka isprepletite na zatiljku i odignite laktove te udahnite i nastojte podignuti glavu od podloge kroz 2 sekunde dok ruko blokiraju taj pokret, potom izdahnite i opustite se 4 sekunde. 
Četveronožni položaj 
 1. U četveronožnom položaju duboko udahnite, odmaknite od tijela jednu ispruženu ruku i suprotnu nogu, zatim zadržite, izdahnite i vratite se u početni položaj. Vježbu izvodite naizmjence sa suprotnom rukom i nogom. 
 2. Iz četveronožnog položaja sjednite na pete, duboko dišite i kroz nekoliko sekundi lagano istegnite cijelu kralježnicu 

 

Rekvizite za vježbanje potražite na:

  https://zdravosjedenje.com/informacije/proizvodi/rekviziti-za-vjezbanje-i-rehabilitaciju/  

Savjet 

Preporučljivo je napraviti fizijatarski pregled prije uključivanja u program vježbanja. Vježbajte u laganoj i prozračnoj odjeći. Preporuča se izvođenje vježbe pred ogledalom. Vježbajte s mjerom, polagano povećavajući broj ponavljanja, ovisno o Vašoj općoj kondiciji i zdravstvenom stanju.  

Vježba ne smije biti bolna. Uključite vježbanje u svoj redovni raspored i uživajte u vježbanju! 

 

vježbanje na podu protiv bolova

Povezani članci 

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge

Zdravo sjedenje uz ORTO sand podloge Ključ za zdravu kralježnicu i produktivan rad   Sjedenje je postalo neizbježan dio našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo, učimo ili se opuštamo, većina nas provodi sate sjedeći. Međutim, jeste li znali da način na koji...

read more
Bolovi u vratu i leđima

Bolovi u vratu i leđima

Što učiniti s bolovima u vratu i leđima?Bolovi u vratu i leđima – najčešće se javljaju kod osoba koje rade poslove u sjedećem položaju.  Ono što sami možemo poduzeti je osigurati sebi ergonomsko i ugodno mjesto sjedenja uz Prima Vita podloge za sjedenje. Vježbati...

read more
Težina i bol u leđima

Težina i bol u leđima

Utjecaj modernog sjedećeg stila života Modernim načinom života i razvojem tehnologije promijenili smo kako prehrambene tako i navike kretanja. Stil života postao nam je sjedeći način života. Na posao idemo automobilima, radimo sjedeći, učimo sjedeći i opet odmaramo...

read more
Skip to content